De lekkerste verse ambachtelijke kazen van koemelk

Gruyere kaas

Op het moment dat je graag boerenkaas eet dan wil je waarschijnlijk wel een goede kaas eten zoals Zwitserse Gruyere kaas. Een andere goede kaas die is gemaakt van koemelk en niet uit de fabriek komt rollen is boerenkaas. Zwitserse Gruyere kaas is een kaas die zoet is en een zoute bijsmaak heeft. Als hij jong is kan je er ook noten in terug proeven. De smaak is wel pikant, om deze reden kan je deze kaas breed gebruiken. Hij is goed eetbaar op brood, in tosti’s, voor het gratineren van uiensoep of gecombineerd met een andere kaas in de kaasfondue. Sinds 1115 wordt Gruyere kaas geproduceerd in het gelijknamige stadje in Zwitserland en tegenwoordig heeft de kaas een beschermde oorsprongsbenaming (AOP).

Goede boerenkaas van eigen bodem

Als je opzoek bent naar een lekkere boerenkaas van eigen bodem dan heb je vele mogelijkheden zoals fenegriek kaas. Het maken van boerenkaas is een pure ambacht en de kazen worden op houten planken gerijpt. Doordat de kaas genoeg tijd heeft om te rusten heeft deze uiteindelijk een betere en uitgesproken smaak. Hierdoor smaakt het beter dan de kaas die uit de fabriek komt. Boerenkaas wordt gemaakt met rauwe melk van de vorige avond of melk die net daarvoor gemolken is. Boerenkaas wordt nog ambachtelijk met de hand gemaakt. Hierdoor zal de kaas een smaak hebben die gebonden is aan de streek waar het vandaan komt. Er zijn vele factoren die invloed hebben op de smaak van de kaas zoals de soort grond, het eten dat de dieren krijgen en het klimaat.

Fabriekskaas

Bij fabriekskaas wordt er gebruik gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dit betekent dat de melk ongeveer 15 seconden verhit wordt op een temperatuur van 65 graden. Hierdoor gaan de bacteriën in de kaas dood. De melk is gestandaardiseerd en het vetgehalte heeft een specifiek niveau. Bij boerenkaas kan het level van het vetgehalte wisselen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *